No. 1 - Year 13 - 12/2022
10.15291/sic/1.13

Contributors

Sutanuka Banerjee is an Assistant Professor in the Department of Humanities and Social Sciences, National Institute of Technology Durgapur. She obtained her Ph.D. from the Department of Culture and Global Studies, Aalborg University, Denmark. Her research areas focus on Popular Culture, Gender Studies and Literature. She has presented several papers at international conferences in India and abroad and contributed book chapters in edited volumes by national and international publishers. She has also published papers in reputed journals like Journal of International Women’s Studies.

Helena Glavaš rođena je u Zagrebu gdje je završila diplomski studij portugalskog jezika i književnosti te španjolskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom studija stipendirana je od strane Grada Zagreba za izvrsnost u studiju, a nakon završetka studija, dobila je Dekanovu nagradu za izvrsnost. Asistentica je i koordinatorica u Centru za portugalski jezik i kulturu – Camões, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorandica je na Poslijediplomskom doktorskom studiju Znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture na istom fakultetu. Njezini znanstveni interesi uključuju suvremenu portugalsku književnost, kao i angolsku književnost portugalskog jezičnog izraza.

Anja Glavinić studira književno prevođenje na Odjelu za anglistiku Sveučilišta u Zadru. U sklopu međunarodnog projekta u organizaciji EFACIS-a izradila je prijevod kratke priče „Time” irske spisateljice Anne Enright te je sudjelovala u V.B.Z.-ovoj radionici prevođenja poezije Ivice Prtenjače; prijevod sa spomenute radionice objavljen je u [sic] časopisu za književnost, kulturu i književno prevođenje i prihvaćen za objavu u časopisu Five Points. U novom broju časopisa Tema objavljen je njezin prijevod poezije Patricie Smith. Zanima je suvremena anglofona i hrvatska poezija i proza.

Ana Gospić Županović rođena je 1980. godine u Zadru. Godine 2005. diplomirala je hrvatski jezik i književnost na Sveučilištu u Zadru. Zaposlena je kao docentica na Odjelu za kroatistiku Sveučilišta u Zadru. Doktorirala je 2015. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s temom "Prezentacija slugu u hrvatskoj komediji od 16. do polovice 19. stoljeća". Objavljuje znanstvene i stručne radove pretežno s područja povijesti i teorije drame i kazališta te kazališne kritike.

Elaine Hsieh Chou američka je spisateljica tajvanskog podrijetla koja živi u Kaliforniji. Dobitnica je stipendije Rona Jaffe Sveučilišta u New Yorku za 2017. i stipendije NYSCA/NYFA za 2021. godinu. Kratke su joj priče objavljivane u časopisima The Normal School, Black Warrior Review, Guernica, Tin House Online and Ploughshares. Roman prvijenac Disorientation objavljen je u Penguinovu izdanju u ožujku 2022. godine.

Luka Huzjak student je Sveučilišta u Zagrebu. Završio je dvopredmetni diplomski studij njemačkog jezika i književnosti i slovakistike. Trenutno je na trećoj godini doktorskog studija znanosti o književnosti, teatrologije i dramatologije, filmologije, muzikologije i studija kulture.

Dijana Jakovac rođena je u Rijeci, gdje je na Filozofskom fakultetu diplomirala hrvatski i engleski jezik i književnost. Radi kao profesorica hrvatskoga i engleskog jezika i književnosti u osnovnim školama. Izvodi pripremnu nastavu hrvatskoga jezika za učenike inojezičare. Prijevodi proze i poezije s engleskog na hrvatski jezik objavljeni su joj u časopisu Gobshite Quarterly. Jedna je od suradnica u izradi priručnika Naš zavičaj: Primorsko-goranska županija za učenike osnovne škole.

Janko Jesenský slovački je književnik, prevoditelj i pravnik. Tijekom I. svjetskog rata na ruskoj je fronti, a nastankom Prve Čehoslovačke Republike obnaša visoke funkcije. Nakon smrti 1945. dodjeljuje mu se titula narodnog umjetnika. U književnosti se javio pjesničkom zbirkom Stihovi (Verše, 1905.), pred I. svjetski rat posvetio se pisanju kratke proze, kao primjerice, Malograđanske priče ili Malomestské rozpravký, 1913., a piše i roman Demokrati (I i II, 1934. do 1938.). U prozi ističe se humorom kojim polemizira društveno-politička zbivanja, provincijalnu malograđanštinu i/ili vlastita životna iskustva.

Stephanie Jug docentica je na Odsjeku za njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku, gdje predaje kolegije iz povijesti njemačke književnosti i teorije književnosti. Istraživački su joj interesi regionalna književnost na njemačkom jeziku i istraživanje književnih motiva.

Lipika Kankaria is a senior research scholar in the Department of Humanities and Social Sciences, National Institute of Technology Durgapur, India. She has obtained her Masters’ degree in English Literature from Calcutta University. Her research interest is primarily Gender Studies and Travel Writing. She has presented several papers at international conferences in India and abroad and also published in journals like Journal of International Women’s Studies as well as book chapters in edited volumes.

Velebita Koričančić, rođena 1975. godine u Zagrebu, profesorica je književnosti, vizualne kulture i filma u Gradu Meksiku na Universidad Anáhuac México i Universidad Nacional Autónoma de México, gdje je i doktorirala je književnost (2011.); a magistrala je latinoameričke studije na Sveučilištu u Salamanci, u Španjolskoj. U Ministarstvu kulture Vlade Grada Meksika, (2016. – 2018.) radila je kao urednica kulturnih sadržaja i poveznica s međunarodnim autori(ca)ma na Sajmu knjiga Zócalo i festivalu pjesništva Di/verso.

Mayra Luna, rođena 1974. u Tijuani (Meksiko), spisateljica je, prevoditeljica i psihoterapeutkinja. Autorica je zbirke priča Najgore od oba svijeta: Priče o vodozemcima [Lo peor de ambos mundos. Relatos anfibios] (2006.) i romana Sve dok se ne nestane [Hasta desaparecer] (2011.) Magistrirala je Gestalt psihoterapiju. Izbor iz njezina književnog stvaralaštva objavljen je u brojnim antologijama i uvršten u međunarodne časopise i medije. Prevela je s engleskog na španjolski autorska djela: Camille Roy, Kathy Acker i R. D. Laing.

Sonja Novak docentica je na Odsjeku za njemački jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Osijeku. Voditeljica je istraživačkog projekta Hrvatske zaklade za znanost pod nazivom Analiza sustava u krizi i nove svijesti u književnosti 21. stoljeća, voditeljica radne skupine međunarodne mreže Writing Urban Places: New Narratives of the European City i članica mreže Social Sciences and Humanities for Climate Change Resilience; obje financira Europska komisija kroz program COST. U svojim se istraživanjima bavi suvremenom književnošću njemačkog govornog područja (20. i 21. stoljeće) s posebnim naglaskom na dramu.

Maja Pandžić , PhD, is an Assistant Professor at the Department of Russian Studies, University of Zadar, where she teaches various courses in Russian literature since 2010. Her areas of interest include crime fiction, spatiality in literature and film, feminist literary criticism.

Danijela Paska rođena je 1996. godine u Hrvatskoj, a svoj diplomski studij završila je na Sveučilištu u Zadru. Diplomirana je antropologinja, etnologinja i sociologinja koja u svom diplomskom radu problematizira diskurs mentalnog zdravlja u kontekstu Republike Hrvatske na temelju analize javnih politika. Njezino polje znanstvenog interesa fokusira se na kritičko propitivanje odnosa moći u društvu s politikama reprezentacije i procesima subjektivizacije. Područje ovog rada, zajedno s njezinim interesom, korespondira s najnovijim perspektivama unutar socijalne antropologije, sociologije i kulturnih studija gdje se posebna pozornost stavlja na diskurs ljudskih prava unutar institucionalnih okvira i prakse.

Ervin Pavleković rođen je u Rijeci i magistar je hrvatskog jezika i književnosti (Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci) te komunikacija, kulture i medija (Faculty of Media and Performing Arts, Coventry University, UK). Student je doktorskog studija Sveučilišta u Zadru, smjer Interdisciplinarnih humanističkih znanosti. Trenutno je novinar suradnik Novog lista, filmski kritičar online portala filmovi.hr i vanjski suradnik, asistent u naslovnom zvanju, na Odsjeku za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Filmske kritike, eseje i osvrte objavljuje na portalu filmovi.hr, u Novom listu i Hrvatskom filmskom ljetopisu, a objavljuje i tekstove iz likovne, plesne i kazališne umjetnosti. U časopisima, na portalima i u dnevnim novinama objavio je brojne stručne članke.

Duško Petrović (1977), docent je na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Do sada je objavio jednu znanstvenu knjigu (Izbjeglištvo u suvremenom svijetu) kao i članke u znanstvenim časopisima u Hrvatskoj i inozemstvu. Piše o temama iz područja političke antropologije i filozofije. Posljednjih nekoliko godina intenzivno se bavio fenomenom izbjeglištva i migracija u suvremenom svijetu.

Claudia Rankine suvremena je američka pjesnikinja, dramatičarka i antologičarka, čiji su radovi objavljeni u časopisima Harper's, Granta i The Kenyon Review. Na američkoj književnoj sceni pojavila se prvijencem Nothing in Nature is Private (1994.), prvom od ukupno šest zbirki poezije. Osim poezijom Rankine se bavi i multimedijalnom umjetnošću. Don't Let Me Be Lonely: An American Lyric (2004.), Citizen: An American Lyric (2014.) i Just Us: An American Conversation (2020.) čine trilogiju pjesničkih zbirki za koju je osvojila niz književnih nagrada i priznanja. Inovativnim i provokativnim pjesničkim glasom Rankine pomiče granice tradicionalne poezije.

Ilija Trojanow suvremeni je njemačko-bugarski pisac, prevoditelj i izdavač. Rođen je 1965. u Sofiji, koju njegova obitelj napušta 1971. godine i emigrira u Njemačku, gdje dobiva politički azil. Djetinjstvo provodi u Keniji i u Nairobiju pohađa njemačku školu, a u Europu se vraća 1980-ih godina. U Njemačkoj studira te se bavi izdavaštvom, a pisati i prevoditi počinje 1990-ih. Za književni je rad nagrađen brojnim nagradama: nagrada Adalbert von Chamisso, nagrada Leipziger Buchmesse za roman Skupljač svjetova (2006.), Književna nagrada Berlina 2007., Preis der Literaturhäuser (2009.), Nagrada Heinrich Böll grada Kölna (2017.), Počasna nagrada austrijskih izdavača za toleranciju (2018.) i mnoge druge.

Vesna Ukić Košta  is an assistant professor in the English department at the University of Zadar. She obtained her MA from the University of Zagreb and her Ph.D. from the University of Zadar. She is a co-editor of Timeless Shakespeare (with Monika Bregović, 2019) and Migrations: Literary and Linguistic Aspects (with Ivo Fabijanić, Lidija Štrmelj, and Monika Bregović, 2019). She is also the author of numerous essays on Irish women's writing and contemporary British literature. Her research interests center on twentieth-century and contemporary British literature, popular culture, urban studies, urban space, and literary representations of urban space.